Przedszkole pod muchomorkiem
29 maja - DZIEŃ MAMY I TATY - o 15:00 zapraszamy do naszego ogrodu.

Galeria wydarzeń

Od ziarenka do bochenka

 

W październiku starszaki poszerzały swoją wiedzę na temat polskich zbóż i przetworów zbożowych. Miały okazję porównywać za pomocą dotyku, smaku i zapachu różnego rodzaju mąki (pszenną, orkiszową, owsianą, gryczaną, żytnią, kukurydzianą), kaszę (manną, gryczaną, pęczak, perłową, jaglaną).  Szukaliśmy odpowiedzi na temat, który chleb jest najzdrowszy i dlaczego warto jeść produkty zbożowe. 

 

Byliśmy także w piekarni, gdzie dzieci same mogły zakupićwybraną przez siebie bułeczkę, którą zjadły w drodze powrotnej. 

 

Przygotowane produkty posłużyły też do wykonania prac plastycznych. Dzieci robiły korale z kolorowego makaronu oraz obrazki-wysypywanki.

 

Realizowanie z dziećmi takich mini-projektów pomaga mi w lepszym rozumieniu otaczającego świata oraz akceptowaniu potrzeby zdrowego odżywiania się.

« Powrót
Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies.

Chcielibyśmy zapisać na Twoim komputerze anonimowy plik cookie, który pozwoli nam zliczać Twoje odwiedziny na stronie.
Czy wyrażasz na to zgodę?

Więcej o plikach cookie