Galeria wydarzeń
Od ziarenka do bochenka
W październiku starszaki poszerzały swoją wiedzę na temat polskich zbóż i przetworów zbożowych. Miały okazję porównywać za pomocą dotyku, smaku i zapachu różnego rodzaju mąki (pszenną, orkiszową, owsianą, gryczaną, żytnią, kukurydzianą), kaszę (manną, gryczaną, pęczak, perłową, jaglaną). Szukaliśmy odpowiedzi na temat, który chleb jest najzdrowszy i dlaczego warto jeść produkty zbożowe.
Byliśmy także w piekarni, gdzie dzieci same mogły zakupićwybraną przez siebie bułeczkę, którą zjadły w drodze powrotnej.
Przygotowane produkty posłużyły też do wykonania prac plastycznych. Dzieci robiły korale z kolorowego makaronu oraz obrazki-wysypywanki.
Realizowanie z dziećmi takich mini-projektów pomaga mi w lepszym rozumieniu otaczającego świata oraz akceptowaniu potrzeby zdrowego odżywiania się.
« Powrót