Jadłospis
Jadłospis od 7 do 11 października
Poniedziałek
Śniadanie |
I: |
Chlebek wiejski, twarożek ze szczypiorkiem, papryka, kakao, 1, 3, 7. |
II: |
Taca owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa ogórkowa, pieczywo razowe, 1, 7, 9 |
II: |
Klopsiki w sosie pomidorowym, makaron penne, brokuły, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Budyń waniliowy z kokosem |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Wtorek
Śniadanie
|
I: |
Ryż na mleku, kanapeczki z pastą z tuńczyka, ogórkiem, herbatka z cytryna 1, 3, 4, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Rosół z makaronem, pieczywo pszenne. 1, 7, 9 |
II: |
Panierowana pierś z kurczaka, ziemniaki puree, mizeria, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wypieki: ciasto ucierane z jabłkami, |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Środa
Śniadanie
|
I: |
Chlebek drwala ze schabem wędzonym, pomidory, kawa zbożowa na mleku, 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa z soczewicy z kiełbaską, pieczywo ze słonecznikiem 1, 7, 9 |
II: |
Kluseczki leniwe z bułką i masłem, woda z cytrynką 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Sałatka owocowa |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7
|
Czwartek
Śniadanie
|
I: |
Kanapeczki z pastą z jajek, ogórek świeży, 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa barszcz czerwony, pieczywo kukurydziane |
II: |
Strogonow z indyka, kasza kuskus, bukiet świeżych warzyw, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Koktajl mleczno-bananowy, biszkopciki, |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Piątek
Śniadanie
|
I: |
Bułeczki z miodem, mleko, 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa ze świeżej kapustki, pieczywo, 1, 7, 9 |
II: |
Kotleciki rybne, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłek, woda z cytrynką 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wypieki: ptysie z nadzieniem waniliowym |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7
|
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, jesteśmy zobowiązani informować rodziców o składnikach i substancjach obecnych w serwowanej żywności, które mogą powodować alergie lub nietolerancje. Poniżej zamieszczamy załącznik z w/w rozporządzenia do zapoznania się z substancjami produktami mogącymi powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych. Według tego załącznika znaczana jest żywność w naszym jadłospisie (cyfry oznaczać będą alergeny, jakie mogą wystąpić w przygotowywanych posiłkach).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(l);
b. maltodekstryn na bazie pszenicy(l);
c. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(l);
b. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b. laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość S02 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.