Przedszkole pod muchomorkiem
Zapraszamy po nowe wpisy w Galerii wydarzeń.

Jadłospis

Jadłospis od 27 listopada do 1 grudnia

 

Poniedziałek

Śniadanie

I:

Tosty z żółtym serem, papryką, kakao 1, 3, 7.

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Rosół z makaronem, pieczywo ciemne. 1, 7, 9

II:

Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kapusty, woda z cytrynką. 1, 3, 7

Deser:

Budyń czekoladowy

 

kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7

 

Wtorek

 

Śniadanie

I:

Zacierka na mleku, kanapeczki z pastą z wędzonej makreli, ogórek zielony, 1, 3, 4, 7.

II:

Taca owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Zupa jarzynowa, pieczywo razowe. 1, 7, 9

II:

Potrawka z kurczaka, ryż, woda z cytrynką. 1, 3, 7

Deser:

Przedszkolne wypieki: ciasteczka maślane,

 

kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7

 

Środa

 

Śniadanie

 

I:

Chlebek na maślance, schab gotowany, sałata, pomidor, kawa zbożowa 1, 3, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Kapuśniak z kiełbaską, chlebek ze słonecznikiem
1, 7, 9

II:

Naleśniki z serem i śmietanką, woda z cytrynką.
1, 3, 7

Deser:

Sałatka owocowa

 

kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7

 

Czwartek

 

Śniadanie

 

I:

Jajko w sosie majonezowym, chlebek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka, kakao 1,3, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

I:

Zupa krem z białych warzyw z grzankami 1, 7, 9

II:

Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, buraczki, woda z cytrynką.  1, 3, 7

Deser:

Przedszkolne wyroby: pianka truskawkowa

 

kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7

 

Piątek

 

Śniadanie

 

I:

Ryż na mleku, pasta z kurczaka wędzonego, ogórek kiszony 1, 3, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

I:

Zupa pieczarkowa, pieczywo wielozbożowe 1, 7, 9

II:

Miruna w złocistej panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytrynką.  1, 3, 4, 7

Deser:

Przedszkolne wypieki: ciasto cytrynowe

 

kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7

 

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, jesteśmy zobowiązani informować rodziców o składnikach i substancjach obecnych w serwowanej żywności, które mogą powodować alergie lub nietolerancje.

Poniżej zamieszczamy załącznik z w/w rozporządzenia do zapoznania się z substancjami i produktami mogącymi powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych. Według tego załącznika oznaczana jest żywność w naszym jadłospisie (cyfry oznaczać będą alergeny, jakie mogą wystąpić w przygotowywanych posiłkach).

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a.syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(l);

b.maltodekstryn na bazie pszenicy(l);

c.syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d.zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.Skorupiaki i produkty pochodne.

3.Jaja i produkty pochodne.

4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a.żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b.żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5.Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a.całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(l);

b.mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;

c.fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d.estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:  

a.serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

b.laktitolu.

8.Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowch, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość S02 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13.Łubin i produkty pochodne.

14.Mięczaki i produkty pochodne.

Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies.

Chcielibyśmy zapisać na Twoim komputerze anonimowy plik cookie, który pozwoli nam zliczać Twoje odwiedziny na stronie.
Czy wyrażasz na to zgodę?

Więcej o plikach cookie