Jadłospis
Jadłospis od 27 listopada do 1 grudnia
Poniedziałek
Śniadanie |
I: |
Tosty z żółtym serem, papryką, kakao 1, 3, 7. |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Rosół z makaronem, pieczywo ciemne. 1, 7, 9 |
II: |
Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kapusty, woda z cytrynką. 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Budyń czekoladowy |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Wtorek
Śniadanie |
I: |
Zacierka na mleku, kanapeczki z pastą z wędzonej makreli, ogórek zielony, 1, 3, 4, 7. |
II: |
Taca owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa jarzynowa, pieczywo razowe. 1, 7, 9 |
II: |
Potrawka z kurczaka, ryż, woda z cytrynką. 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wypieki: ciasteczka maślane, |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Środa
Śniadanie
|
I: |
Chlebek na maślance, schab gotowany, sałata, pomidor, kawa zbożowa 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Kapuśniak z kiełbaską, chlebek ze słonecznikiem |
II: |
Naleśniki z serem i śmietanką, woda z cytrynką. |
|
Deser: |
Sałatka owocowa |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Czwartek
Śniadanie
|
I: |
Jajko w sosie majonezowym, chlebek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka, kakao 1,3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad |
I: |
Zupa krem z białych warzyw z grzankami 1, 7, 9 |
II: |
Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, buraczki, woda z cytrynką. 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wyroby: pianka truskawkowa |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Piątek
Śniadanie
|
I: |
Ryż na mleku, pasta z kurczaka wędzonego, ogórek kiszony 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad |
I: |
Zupa pieczarkowa, pieczywo wielozbożowe 1, 7, 9 |
II: |
Miruna w złocistej panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, woda z cytrynką. 1, 3, 4, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wypieki: ciasto cytrynowe |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, jesteśmy zobowiązani informować rodziców o składnikach i substancjach obecnych w serwowanej żywności, które mogą powodować alergie lub nietolerancje.
Poniżej zamieszczamy załącznik z w/w rozporządzenia do zapoznania się z substancjami i produktami mogącymi powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych. Według tego załącznika oznaczana jest żywność w naszym jadłospisie (cyfry oznaczać będą alergeny, jakie mogą wystąpić w przygotowywanych posiłkach).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(l);
b.maltodekstryn na bazie pszenicy(l);
c.syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d.zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b.żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a.całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(l);
b.mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c.fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d.estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a.serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b.laktitolu.
8.Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowch, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość S02 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.