Przedszkole pod muchomorkiem
25 LAT PRZEDSZKOLA POD MUCHOMORKIEM

Jadłospis

Najpyszniejsze pod słońcem obiadki gotują nasze panie kucharki – ciocia Ela i ciocia Renia ; są otwarte na nowości żywieniowe i specjalne zalecenia dietetyczne, a ponadto zawsze przytulą  i pocieszą, dzięki nim w naszym przedszkolu „niejadki” wyrastają na prawdziwych smakoszy. Gotują obiady tylko ze świeżych produktów i pieką dla dzieci pyszne ciasta.

 

Jadłospis od 9 do 13 marca

 

Poniedziałek

Śniadanie

I:

Chlebek orkiszowy, pasta z makreli w pomidorach, ogórek, zacierka na mleku, herbatka z czarnej porzeczki i dzikiej róży słodzona miodem. 1, 4, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Bulion wołowy z makaronem, pieczywo chrupkie razowe. 1, 7, 9

II:

Kotlet mielony, puree ziemniaczane, sałatka z pomidorów, woda z cytrynką. 1, 3, 7

Deser:

Jogurt naturalny z wiśniami, wafle ryżowe z pestkami dyni, owoce sezonowe. 7

Podwieczorek:

Kanapeczki, herbatka owoce leśne słodzona miodem. 1, 7

 

Wtorek

 

Śniadanie

I:

Bułeczki z masełkiem i miodem, mleko, herbatka truskawkowa z pigwą słodzona miodem. 1, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Zupa z kaszy jaglanej z pomidorami, pieczywo chrupkie wielozbożowe. 1, 7, 9

II:

Fasolka po bretońsku, ziemniaki, woda z cytrynką. 1

Deser:

Rogaliki z powidłami własnego wypieku, owoce sezonowe. 1, 3, 7

Podwieczorek:

Kanapeczki, herbatka miętowa z gruszką słodzona miodem. 1, 7

 

Środa

 

Śniadanie

 

I:

Chlebek górski, schab pieczony, papryka, kakao, herbatka malinowa słodzona miodem. 1, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

 

I:

Zupa grochowa z kiełbaską, pieczywo chrupkie pełnoziarniste. 1, 7, 9

II:

Ryż z prażonymi jabłkami i śmietanką, woda z cytrynką. 7

Deser:

Budyń waniliowy, owoce sezonowe. 7

Podwieczorek:

Kanapeczki, herbatka ziołowa słodzona miodem. 1, 7

 

 

Czwartek

 

Śniadanie

 

 

I:

Chlebek na maślance, pasta jajeczna, rzodkiewka, ryż na mleku, herbatka pomarańczowa z cytrynką słodzona miodem. 1, 3, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

I:

Kapuśniak z ziemniakami, pieczywo chrupkie z musli. 1, 7, 9

II:

Strogonow z indyka, kasza kus-kus, bukiet świeżych warzyw, woda z cytrynką. 1, 7

Deser:

Sałatka owocowa z banana i pomarańczy.

Podwieczorek:

Kanapeczki, herbatka owoce leśne słodzona miodem. 1,7

 

Piątek

 

Śniadanie

 

I:

Chlebek pasterski, twarożek ze szczypiorkiem, kakao, herbatka ananasowa z wiśnią słodzona miodem. 1, 7

II:

Taca sezonowych owoców i warzyw.

Obiad

I:

Zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo chrupkie razowe. 1, 3, 7, 9

II:

Miruna w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, woda z cytrynką. 1, 3, 4

Deser:

Galaretka z owocami, owoce sezonowe.

Podwieczorek:

Kanapeczki, herbatka miętowa słodzona miodem. 1, 7

 


Poniżej zamieszczamy załącznik z w/w rozporządzenia
do zapoznania się z substancjami i produktami mogącymi powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych. Według tego załącznika oznaczana jest żywność w naszym jadłospisie (cyfry oznaczać będą alergeny, jakie mogą wystąpić w przygotowywanych posiłkach).W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, jesteśmy zobowiązani informować rodziców o składnikach i substancjach obecnych w serwowanej żywności, które mogą powodować alergie lub nietolerancje.

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

 

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

 

2. Skorupiaki i produkty pochodne.


3. Jaja i produkty pochodne.


4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.


6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

 

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu.

 

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.


9. Seler i produkty pochodne.


10. Gorczyca i produkty pochodne.


11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.


12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.


13. Łubin i produkty pochodne.


14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

     
   
     
   
   
   

 

Strona używa informacji zapisanych za pomocą cookies.

Chcielibyśmy zapisać na Twoim komputerze anonimowy plik cookie, który pozwoli nam zliczać Twoje odwiedziny na stronie.
Czy wyrażasz na to zgodę?

Więcej o plikach cookie