Jadłospis
Jadłospis od 24 do 28 marca
Poniedziałek
Śniadanie |
I: |
Kanapki z wędliną krakowską i serkiem wędzonym, papryka, kakao. 1, 3, 7 |
II: |
Taca owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa brokułowa z ziemniakami, chlebek z ziarnami, 1, 7, 9 |
II: |
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami, ryż, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Budyń czekoladowy |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Wtorek
Śniadanie
|
I: |
Płatki owsiane na mleku, pasta z tuńczyka, chlebek wiejski, ogórek kiszony, herbatka z cytryną |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa rosół z makaronem, pieczywo ze słonecznikiem 1, 7, 9 |
II: |
Pieczeń rzymska, ziemniaki puree, buraczki, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Przedszkolne wypieki: ciasto zebra, |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Środa
Śniadanie
|
I: |
Pasta z szynki i jajek, chlebek na maślance, sałata, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa gulaszowa, pieczywo wielozbożowe 1, 7, 9 |
II: |
Kotleciki jajeczne, ziemniaki puree, surówka z selera i jabłek, woda z cytrynką, 1, 3, 7 |
|
Deser: |
Sałatka owocowa |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7 |
Czwartek
Śniadanie
|
I: |
Bułeczki z twarożkiem i miodem, mleko, herbata ziołowa 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa krem z białych warzyw z grzankami, 1, 7, 9 |
II: |
Gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek kiszony, |
|
Deser: |
Kasza manna z musem truskawkowym |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7
|
Piątek
Śniadanie
|
I: |
Zacierka na mleku, pasta z jajek ze szczypiorkiem, pomidorkiem 1, 3, 7 |
II: |
Taca sezonowych owoców i warzyw. |
|
Obiad
|
I: |
Zupa z białej kapusty, pieczywo kukurydziane, |
II: |
Dorsz w złocistej panierce, ziemniaki puree, sałatka winegret, woda z cytrynką 1, 3, 4, 7 |
|
Deser: |
Jogurt owocowy, wafle ryżowe |
|
|
kanapeczki, owoce sezonowe. 1, 3, 7
|
W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, jesteśmy zobowiązani informować rodziców o składnikach i substancjach obecnych w serwowanej żywności, które mogą powodować alergie lub nietolerancje. Poniżej zamieszczamy załącznik z w/w rozporządzenia do zapoznania się z substancjami produktami mogącymi powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowych. Według tego załącznika znaczana jest żywność w naszym jadłospisie (cyfry oznaczać będą alergeny, jakie mogą wystąpić w przygotowywanych posiłkach).
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(l);
b. maltodekstryn na bazie pszenicy(l);
c. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(l);
b. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b. laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość S02 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.